# CSAT-2013 Analysis

**CSAT-2013 Analysis**

*" what is genius, anyway, if it isn't the ability to give an adequate response to a great challenge?"- Bette Greene*

IAS is only for those with the nerves of Steel. *UPSC is not for the people who can do without an IAS*. If you think IAS is what you wanted to be, there is a good chance that you actually will be.

Months and hours of nail-biting anxiety came to the final consummation with a paper that was no windstorm for those who walked in equipped. Year's ago UPSC-CSE vvas worshipped as *GOD *and this year it was no different different.This years UPSC (preliminary exam) seemed to say,"To those who are constantly devoted and worship me with love,I give the understanding by which they can come to me". So for students who had religiously worked on the basics and practiced mock's regularly,the CSAT was a cinch.

CSAT(PAPER-II), especially was scoring.One could have easily scored above 160 if one had worked on maths and RC part.

UPSC is a game.It is not exactly a test of intelligence.Neither it is a test of your memory.Its just a tricky game where you need to be alert,agile and cool. Believe me,a large part of UPSC is a test of your personality- how quickly you make decisions, how poised you are under extreme tension, how you allocate and manage time.

Words such as Quants,Verbals & LRs may sound like dragged on cliche — but believe they come much later in preparation for UPSC(CSAT). You start with a Passion and that passion alone can see you through the exam. Everything else is just a byproduct, be it Confidence, Expertise, Performance.

*Stay passionate and top it up with pure unadulterated HARD-WORK. There is surely no easy way out to grab the Beacon. *

**Wish you the best life has to offer this time**

**Civil Services Takshzila**

**CSAT-2013 QUESTIONS**

**Q-1) **In a rare coin collection, there is one gold coin for every three non-gold coins. 10 more gold coins are added to the collection and the ratio of gold coins to non-gold coins would be 1:2. Based on the information, the total number of coins in the collection now becomes :

a) 90

b) 80

c) 60

d) 50

**Usual method:**

Let the number of gold coins = x

Then number of gold coins = 3x

After adding 10 gold coins, the number of gold coins = x + 10

Gold coins/non-gold coins = 1/2

(x+10)/3x = 1/2

2x + 20 = 3x

X = 20

i.e. originally number of gold coins = 20, non-gold coins = 3 x 20 = 60

hence, number of coins in the collection now becomes (20+10)+60=90

**Estimated time to find an answer: 100 secs*

As new ratio of gold coins & non-gold coins is 1:2.hence,total must be divisible by 3. |

**Q-2)** A gardener has 1000 plants. He wants to plant them in such a way that the number of rows and the number of columns remain the same. What is the minimum number of plants that he needs for this purpose?

a) 14

b) 24

c) 32

d) 34

**USUAL METHOD:**

Let the no. Of rows and columns be=x

Total no of plants= X.X

(Which is nothing but a perfect square)

As 1000 is not a perfect square we need to check for a perfect square above and nearest to 1000

Now, by observation, 31x31=961, 32x32=1024,

So he needs to add 24 more trees to get 1024. **i.e. ANS (b)**

**Estimated time 90secs*

In perfect square tens digit must be even always except those ending with 6. Eg: 246, 1354, 225 can never be perfect square... Now in question option (a),(c),(d) can be easily eliminated. |

**Q-3)** A train travels at certain average speed for a distance of 63 km and then travels a distance of 72 km at an average speed of 6km/hr more than its original speed. If it takes 3 hrs to complete the total journey, what is the original speed of the train in km/hr?

a) 24

b) 33

c) 42

d) 66

**Usual method:**

let the original speed be S.

Total time taken = T1 + T2 = 3hrs

= 63/S + 72/(S + 6) =3

Try putting options, **option c)** satisfies equation.

63/42 +72/48 =3

**Answer: c**

**Estimated time to find an answer: 120 secs*

Overall avg. speed = total distance/total time = 135 / 3 =45 kmph |

*FOUND IT USEFUL AND INTERESTING????..............DOWNLOAD THE WHOLE SAMPLE BOOK FOR FREE *